Kalbiniz kırıldı mı hiç? Hepimiz insanız sonuçta, en büyüğümüzden en küçüğümüze kırılmıştır en az bir kere. Peki kalp kırıklığı neye yol açar? Öfkeye, ağlama krizlerine, kendimizi soyutlamaya? Aslında hepsi doğru, ama ben sadece bundan bahsetmiyorum. Fiziksel olarak neye yol açtığından bahsediyorum. Kalbiniz kırıldığında ritmi bozulur, ağrıma ve sızlama, nefes darlığı, şiddetli baş ağrısı, göğüste sıkışma gibi durumları yaşar. Fark ettiniz mi hemen hemen her hastalığın belirtisi var saydıklarımda.
Bu saydıklarım kırık kalp sendromunun da temel belirtileri aslına. İsmi en doğru konulmuş hastalık olabilir. Kırılmış bir kalp bize soyut gelebilir, yalnızca psikolojik olarak etkileyen bir durumu anımsatabilir. Fakat sadece öyle değildir. Kasların zayıflaması ve tam çalışmamasının sonucudur. Hastanın doktora başvurması ile yapılan koroner anjiyografide kalbin önünü besleyen ana damarda problem görünmez fakat onun beslediği alanda ciddi bir ödem ciddi bir genişleme ile beraber, şiddetli göğüs ağrısı ve aritmi görülür.
Hani hasta olduğumuz zaman çok sık kullandığımız bir tabir vardır, “kırgınlığım var” diye. Kalbinizin kırgınlığı var, düzenleyici ilaçlarla iyileşebilir, sonra geri tekrarlayabilir. Tüm hastalıklar da olduğu gibi.
Elbette ki onu diğerlerinden ayıran belirgin özelliklerden biri bir araştırmada ortaya çıkmış. Mesela sevdiğiniz biri vefat ettiğinde kalbiniz gerçekten kırılır.
Bunun sizi psikolojik olarak daha çok etkilediğini düşünebilirsiniz. Oysa tam olarak öyle olmaz, yakınlarını kaybeden insanların çoğunda kalpte ritim bozukluğu, kaslarda yavaşlama, düzensizleşme, göğüste daralma, sıkışma olarak yansır. Psikoloğa gidince geçecek bir rahatsızlık olarak görülebilir ama bir kardiyoloğunda görmesi gereken durumlardadır.
Yani çok üzüldüğünüzde, stres yaptığınızda, bir durum karşısında nefes alamadığınızda, kalbiniz sıkıştığında kalp doktorunuza da görünmeyi unutmamanız lazım.
Sonuçta kalbiniz kırılmış olabilir.
Comments