İnsan olarak her birimizin kafasında yaşamak istediği hayalini kurduğu bir ütopya mevcuttur. Bizler bu kurmaca dünyalarımızı geliştirip hislerimizle şekillendirebilmek için gerçek dünyadan soyutlanıp hissizleşir, duyarsız hale gelebiliriz . Gerçek hislerimizi ütopyalarımıza yansıttığımızdan gerçeğe bir şey kalamayabiliyor. Bazı insanlar ütopyalarında bu durumu geçici bir süreliğine yapıp insanların odağını başka yöne çekerek gerçekte çok fazla acı ile gerçekleştirilecek olan işlemlerin hiç farkına bile varmadan kurtulmalarını sağlamak için bir ilaç geliştirilme gereği görürler. Bu ütopik esere şu anda çoğumuzun bildiği anestezi ismini verirler . Anestezi insanların kaybolmayan hislerini dışardan ilaç müdahalesiyle hissizleştiren bir ilaç türüdür. Beyine giden duyu sinyallerini bloke ederek ağrı duyularının hissizleşmesini sağlar. Genel olarak 3 tür anestezi vardır. Bunlar genel anestezi, lokal anestezi ve spinal anestezidir.
1-Genel Anestezi:
Tüm vücudun hissizleşmesini sağlayarak bütün çevreye karşı duyarsız hale getirir . Hasta bu işlem sırasında solunumunu kendisi sağlayamaz bundan dolayı hastaya solunum yolu açılır (Entübasyon) ve anestezi cihazına bağlanır. Hastaya bağlanan bu cihaz sayesinde hiç çıkmak istemeyeceği hayali dünyasında yaşamını sürdürür. Çoğunlukla ameliyat sonrasında uyandığında ütopyasındaki geçirdiği zamanların tümünü unutmuş olur. Fakat gerçek dünyaya da bir anda ayak uyduramaz ve bir farklılık hissettiğinden gerçek dünyaya adaptasyonu için bazı süreçler geçirmesi gerekir .
2-Lokal Anestezi:
Lokal anestezi vücudun belli bir bölgesinden duyarsızlaştırma işlemidir. Kişi genel olarak bu haldeyken odak noktası yalnızca hissedemediği noktalarda oluyor tabii bu kişiden kişiye değişiklikte gösterebilir . Diş çekimleri ve cilt üzerindeki küçük yaralanmalarda dikiş atmak için basit işlemlerde kullanılır. Hasta her şeyi görüp yaşıyor olmasına rağmen hiç bir şey hissetmeyip hiçbir tepkide bulunmaz.
3-Spinal Anestezi:
Spinal anestezi bel bölgesini ve belin alt taraflarının hissizleşmesini sağlar . Genel olarak sezaryan doğumlarda ve belden aşağısında gerçekleştirileceği olan operasyonlarda hastaların acı hissetmemesi için kullanılabilir . Genel olarak Ameliyat sırasında hasta gerçek yaşamı içerisindedir ancak gerçekleşen işleme bağlı olarak bazı ilaçlarla hastanın ütopik dünyasında zaman geçirmesi sağlanabilir . Olanları görüp duyabilirler ancak müdahale edilen bölgede hiç bir şey hissetmezler.
İşte görmüş olduğunuz gibi bilinçaltımızın geliştirdiği ürünleri yine gerçek yaşantımızda bizi bilinçaltına götürmesi için kullanıyoruz.
Sizce hâla bizi hissizleştiren anestezi midir?
Comments