Günümüzde, cerrahi tekniklerin hızlı bir şekilde ilerlemesiyle, laparoskopik cerrahi giderek popüler hale gelmektedir. Bu teknik, küçük bir kesi veya delik yoluyla yapılan minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem, geleneksel açık cerrahiye göre daha az invaziv olması, daha az ağrı, daha hızlı iyileşme süresi ve daha az yara izi gibi birçok avantaj sunar.
LAPAROSKOPİ CERRAHİ NEDİR?
Laparoskopi ameliyat sırasında bir kamera kullanılır. Kamera, vücut içerisinde görüntüleme yapmayı sağlar. Genellikle batın cildinde bir delik açılarak kamera içeri gönderilir. Ek olarak iki ayrı delik daha açılarak laparoskopi çalışma aletleri vücut içerisine ilerletilir. Bu deliklere laparoskopik port yeri adını vermekteyiz. Laparoskopi protlarda vücut içine giriş çıkışı kolaylaştırıcı trokar adı verilen enstrümanlar kullanılmaktadır. Karın içerisinde görüntü sağlayabilmek için karın içerisi hava ile şişirilir. Bu amaçla karbondioksit ağırlıklı bir medikal gaz veya gaz kullanılmaktadır. Genellikle bir kameraman (kamera tutan cerrah) ve bir de işlemi gerçekleştiren cerrah olmak üzere 2 kişi çalışır. Bazen 3. bir cerrah da ameliyata girerek organları göstermede cerraha yardımcı olur. Laparoskopi cerrahın ekranda gördüğü görüntü tüm ekip, hemşireler ve ameliyatı seyretmekte olanlar tarafından birebir aynı şekilde görülür. Bu görüntü organların normale göre 10-15 kat daha büyük görüntüsüdür. Böylece cerrahi işlem daha detaylı yapılabilmektedir. Kanamaya yol açabilecek damarlar daha detaylı görülebilmektedir. doku veya işlem alanın korunması gereken bölgeleri kolaylıkla korunabilmektedir. Laparoskopi sırasında genellikle 3, 4 veya 5 adet delik açılabilir. Bu deliklerden birincisinden kamera, diğerlerinden cerrahi aletler hasta içerisine ilerletilir. 3 delik olduğunda bu deliklerden 2 tanesi 1 cm, bir tanesi 0,5 cm çapında olmaktadır. Böylece toplam 2,5 cm’lik bir yara ile operasyon tamamlanmış olur.
Sonuç olarak, laparoskopik cihazlar daha küçük kesiler, daha az ağrı, daha hızlı iyileşme süreleri ve daha az komplikasyon sağlayarak cerrahi alanında devrim yaratmıştır. Laparoskopik cihazlar sürekli olarak gelişmekte olup her zaman yeni yenilikler ortaya çıkmaktadır. Örneğin; robotik yardımlı laparoskopik cerrahi, ameliyat sırasında daha da fazla hassasiyet ve kontrol sağlayarak giderek daha yaygın hale gelmektedir.
MARİAM İDRESS
Comments