Göz içindeki doğal merceğin yerine kullanılmak amacıyla üretilen protez merceklere göz içi lensler denir. Göz içi lensler göze giren ışığı kırarak retinaya iletir ve retinadaki tek bir odak noktasına odaklayarak gözün nesneleri görmesini sağlar. Katarakt hastalarının tedavisinde kullanılmak üzere üretilmiştir. Göz içi lensler her iki açıdan görme problemi olan 45 yaş üstü hastalar için uygundur. Günümüzde göz içi lensler optik özeliklerine göre dört ana gruba ayrılır. Bunlar monofokal, multifokal, akomodadif ve torik olarak adlandırılır.
a) Monafokal Göz İçi Lensler
En yaygın kullanılan göz içi lenstir. Monofokal lensler tek bir mesafeden en iyi görüşü sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ortalama 5-6 mm optik çap ve 12-13 mm total uzunluğa sahiptir. Monofokal lens tercih edilen hastalarda çoğunlukla göz içi merceği uzak görüş için ayarlanır ve yakın görüş için okuma gözlüğü verilir.
b) Multifokal Göz İçi Lensler
Çok odaklı lenslerdir. İki ya da üç odaklı olarak tasarlanmışlardır. Üç odaklı olanları akıllı lens olarak bilinir. Tek bir lensle yakın, orta ve uzak mesafedeki objelere eş zamanlı odaklanma sağlayarak gözlük veya kontakt lens ihtiyacını azaltır veya tamamen ortadan kaldırır.
c) Akomodadif Göz İçi Lensler
Yakın görüntüyü retina tabakasına “akomodasyon” ismi verilen bir uyum mekanizmasını çalıştırarak odaklar. Bu mekanizma göz içerisindeki odaklanma kaslarının ve mercek-zonül liflerinin elastikliğini kaybetmesi nedeniyle gün geçtikçe zayıflar.
d) Torik Göz İçi Lensler
Astigmatı düzeltme amacı ile üretilmiş göz içi lensleridir. 0,75 D ve üzerindeki astigmatik bozukluklar torik göz içi lens ile düzeltilir.
İki ya da üç açıdan odaklama sağlayan, tek bir lens ile görme problemlerini ortadan kaldıran akıllı lens sistemi monafokal lenslere göre daha avantajlıdır fakat tek açılı görme bozukluğu yaşayan kişiler diğer açılardan görüş açılarını bozmamak için akıllı lens kullanmamalıdır.
FAKİK GÖZ İÇİ LENS NEDİR?
İnsanın doğuştan sahip olduğu doğal lensi almadan, gözün içine implante edilen lenslere ise fakik göz içi lensler denir. Ancak doğal lens varken takılabilir. Hipermetrop, hipermetrop astigmat, miyop ve miyop astigmat gibi göz kırılma kusurlarında uygulanır. 18 yaşından büyük olup son iki yıl içerisinde kırma kusurunda büyük bir değişiklik saptanmayan kişilerde, gözünde glokom (göz tansiyonu), retina hastalıkları ve kataraktı olmayan kişilerde uygulanabilir.
GÖZ İÇİ LENSLERİN MATERYALLERİ VE BİYOUYUMLULUĞU NASILDIR?
Göz içi lenslerin yapımında kullanılan ilk biyouyumlu materyal polimetilmetakrilattır (PMMA). Doku toleransı yüksektir ve iyi bir optik özelliğe sahiptir ancak sert olması sebebiyle yerini katlanabilir ve bu nedenle daha uygulanabilir olan silikon ve akrilik lenslere bırakmıştır. Bu materyallerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.
Günümüzde kollamer, hidrofobik akrilik, hidrofilik akrilik, PEG-PEA/HEMA/Stiren kopolimer, polimetilmetakrilat (PMMA) ve silikon dahil olmak üzere çeşitli IOL malzemeleri mevcuttur. Hidrofobik akrilikler, günümüzde kullanılan açık ara en yaygın IOL malzemeleridir. Göz içi lens malzemelerinin yeniliği genellikle silikon ve akrilat gibi piyasadaki yaygın IOL malzemelerine dayanır. Ekstra polimerler eklenerek veya yüzey modifikasyonu yapılarak özel özellikler ve işlevler elde edilir.
댓글